href="://statcounter.com/" target="_blank"> class="statcounter"
src="//c.statcounter.com/7262441/0/f458bb47/1/" alt="web
analytics">

bel ons

Mont Ventoux

In het hart van de Provence torent de Mont Ventoux hoog boven de Provençaalse Rhônevlakte uit. De top van de Mont Ventoux ligt op 1.912 meter hoogte. Door zijn geïsoleerde ligging is deze berg vanuit de hele Provence zichtbaar en wordt daarom vaak ‘de Reus van de Provence' genoemd. Een andere bijnaam, ‘de Kale Berg’, heeft hij te danken aan de kalkstenen top zonder vegetatie die veel gelijkenissen vertoont met een desolaat maanlandschap.

De natuur op de noordhelling van de berg is opmerkelijk en door de Unesco geclassificeerd als Réserve de biosphère. De grondslag van het concept van dit soort reservaten is het internationale programma MAB, Man and the Biosphere. Het doel is onder meer bij te dragen aan het behoud van de ecosystemen en de biodiversiteit, en tevens om een compromis te vinden tussen milieubescherming en ecologisch toerisme. Omdat het temperatuurverschil tussen de voet en de top van de Mont Ventoux 11° C is, varieert de begroeiing van de berg enorm : van lavendel, wijngaarden en fruitbomen beneden via loofbomen (zachte eik, steeneik en beuk,…) en naaldbomen (Aleppoden, Atlasceder, Oostenrijkse den, bergden, lariks,…) op de hellingen naar Arctische planten rond de top met zijn stralend witte keien (Groenlandse papaver, steenbreek, zilverdistel, duizendguldenkruid en filipendula). In de loop der eeuwen is de vegetatie van het bergmassief aan veranderingen onderhevig geweest. De bomen op de hellingen werden vanaf de 16de eeuw gerooid voor de scheepsbouwindustrie in Toulon, maar sinds 1860 begon de herbebossing van de zuidhellingen en vanaf 1888 die van de noordhellingen. Momenteel is het gehele massief weer bebost op de kale top na. Deze top is tijdens de wintermaanden bedekt met sneeuw (gemiddeld 50 dagen per jaar) en de temperatuur kan dalen tot -27° C. Wind (met snelheden van wel 300 km/u) is onlosmaakbaar verbonden met de Mont Ventoux. Met name de Mistral (koude en droge wind uit het noordoosten) kan zorgen voor plotselinge temperatuurdalingen.


Huur onze vakantiehuizen in de Provence met zicht op de Mont Ventoux.fietsen op de 3 flanken

De Mont Ventoux is vooral bekend van de wieleretappes in onder andere de Tour de France, Paris-Nice en de Dauphiné Libéré. Voor fietsfanaten is deze berg dan ook één van de topcols in Frankrijk. De Kale Berg kan vanuit drie kanten beklommen worden. De zwaarste kant start via Bédoin, al is volgens sommigen de Malaucène-zijde minstens even zwaar. Oefenen kan vanaf Sault, veruit de minst zware flank.

skiën op Mont Serein

Het kleine wintersportgebied Mont Serein, gelegen op de noordelijke flank van de Mont Ventoux (beklimming via Malaucène), bestaat uit 12 kilometer skipistes, waarvan 2 makkelijk, 5 gemiddeld en 5 moeilijk. Negen sleepliften verbinden de afdalingen tussen 1400 en 1912 meter hoogte met een indrukwekkend panorama over de Provence.

Mont Ventoux by night

Een onvergetelijke belevenis is ongetwijfeld de Mont Ventoux by night met een adembenemend uitzicht over de Provençaalse vlakte als de lichten van de dorpen en de steden fonkelen in de duisternis. In juli en augustus organiseren de Offices du Tourisme van Bédoin en Malaucène elke vrijdagavond een voettocht naar de top met als beloning een onvergetelijke en romantische zonsopgang bovenop de top van de Mont Ventoux.