href="://statcounter.com/" target="_blank"> class="statcounter"
src="//c.statcounter.com/7262441/0/f458bb47/1/" alt="web
analytics">

bel ons

Toulourenc-vallei

Op de grens tussen de Drôme en de Vaucluse heeft de Toulourenc zijn bedding uitgehold tussen de hellingen van de Montagne de Bluye en die van de Mont Ventoux. Hier stroomt de rivier in trage meanders, daar raast hij door de canyon-achtige engten. De Toulourenc vormt overal unieke landschappen. De ‘echte’ engten liggen in de Drôme, ten noorden van Montbrun-les-Bains, maar in de Vaucluse leent de Toulourenc zich uitstekend voor een wandeling door het water. Vanaf juni staan vele Provençaalse rivieren droog. Alleen de Ouvèze en de Toulourenc worden enigszins gespaard.


De Toulourenc is, na de de beroemde bron van Fontaine de Vaucluse, de grootste waterloop die door de Mont Ventoux wordt gevoed. Het riviertje ontspringt onderaan het Château d’Aulan, in de buurt van Montbrun-les-Bains in de Provençaalse Drôme en stroomt 30 kilometer lang door een smal dal met diepe en ongerepte engten die in het Jurakalk zijn uitgeslepen. De stroom stort zich zo onstuimig in de Ouvèze dat de noordhelling van de Mont Ventoux een stuk steiler is geworden.

De Toulourenc is een soort oase in een streek waar het water in het kalkstenen karst verdwijnt. Er is hier dan ook een opvallende biotoop: door de goede kwaliteit herbergt het water een hele rijke visfauna. Er zijn meer dan tien vissoorten te ontdekken, waaronder de forel en de mediterrane barbeel die op de Franse Rode lijst staat en beschermd is door de Conventie van Bern. Ook zijn er op de oevers van de Toulourenc opmerkelijke strandjes van zand en rolkeien te vinden waar mediterrane grasachtige planten groeien zoals de beschermde Bassia Laniflora. In de open grotten in de rotsen verbergen zich diverse soorten vleermuizen zoals de watervleermuis en de kleine hoefijzerneus. In een streek waar water zeldzaam is, herbergt de bedding van de Toulourenc nog meer dan 100 vogelsoorten, o.a. de wilde eend, de dodaars en de kleine karekiet in de rustige gedeelten, de bijeneter en de ijsvogel op de oevers.


Huur onze vakantiehuizen in de Provence met prachtig zicht op de Mont Ventoux.

natte voeten wandeling

De Toulourenc biedt veruit het fijnste natuurwater in de Provence. Vooral in de zomer, wanneer het water voor de nodige afkoeling zorgt is een 'natte voeten wandeling' door de Toulourenc een niet te missen avontuur. Waterschoenen zijn een vereiste. Je klimt en klautert en zwemt door de vallei. Soms staat het water tot kinhoogte. Kortom, één groot avontuur voor jong en oud! De mooiste wandeling is deze van Veaux naar Saint-Léger-du-Ventoux.

bijeneter

Langs de oevers van de Toulourenc kan je vaak bijeneters spotten. De bijeneter is één van de kleurrijkste vogelsoorten van Europa. Ze zijn een dertigtal centimeter groot en migreren in de winterperiode van Zuid-Frankrijk naar West-Afrika. De naam is afkomstig van zijn voornaamste voedselbron. De bijeneter is immuun voor bijen- en wespensteken. Om steken te voorkomen weet hij ze van hun angels te ontdoen door deze tegen een tak af te wrijven.

thermen in Montbrun

Montbrun-les-Bains is dankzij haar waterbronnen - rijk aan sulfide - een bekend spa resort. De Romeinen namen deze bronnen al in gebruik. De thermen genieten vooral bekendheid voor de behandeling van artrose, reuma en luchtwegaandoeningen. Maar je kan ze uiteraard ook bezoeken om te genieten van het thermale bad, de sauna of een beauty arrangement. Uniek voor de Provence, want het thermale station van Montbrun-les-Bains is het enige Spa resort in de Provence.